Heroïne godverdomme!
Vaak falen hulpverlenende instanties, en men verliest daarbij weleens uit het oog dat ook de onmiddellijke omgeving steun nodig heeft!
Druggebruik in de directe omgeving kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Familieleden, vrienden en hulpverleners proberen vaak te helpen, maar wat als het niet lukt? Wat als je je machteloos voelt en niet weet wat te doen?
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je niet de enige bent die met deze problemen te maken heeft. Drugmisbruik komt helaas vaak voor in gezinnen en één op de tien kinderen heeft een persoon in zijn of haar directe omgeving die ermee te maken heeft. Het is dus geen schande om erover te praten of hulp te zoeken.
Maar wat als je je schuldig voelt? Het is belangrijk om te onthouden dat druggebruik nooit jouw schuld is. Hoewel sommigen hun directe omgeving de schuld geven, is uiteindelijk de persoon zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag. Jij kunt de problemen niet oplossen, hoe graag je dat ook zou willen. Steek niet al je energie in pogingen om de persoon van de drugs af te krijgen, want dat moet hij of zij uiteindelijk zelf doen. Investeer liever in je eigen leven en zorg goed voor jezelf.
Als je iemand kent met een drugprobleem, kan het heel lastig zijn om met je gevoelens om te gaan. Misschien voel je verdriet, boosheid, angst, schuld of schaamte, of een combinatie daarvan. Het is belangrijk om hierover te praten en niet alleen te blijven zitten. Praat met iemand in je omgeving die je vertrouwt, zoals een familielid, vriend of partner. Als er niemand in je directe omgeving is, kun je altijd terecht bij een professional.
Maar let op: niet alle hulpverleners zijn even kundig en betrokken. Sommige instanties missen kennis van het mensbeeld en begrijpen niet de daadwerkelijke problematiek van de gebruiker. Ze plaatsen de crises van de gebruiker in een veralgemeend perspectief en vergeten daarbij het biografische aspect. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn en een betrouwbare hulpverlener te vinden.
Tot slot kan praten over je gevoelens ook betekenen dat hulp niet meer baat. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om de ander te helpen, hoe graag je dat ook zou willen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je eigen grenzen te bewaken. Met een gezonde dosis zelfzorg kun je er ook meer zijn voor anderen.