Valentijn, de dag van de geliefden. Het klinkt als stroop in de mond.
Jean Pascal Salomez
Copyright
Vrouwen die smelten doorgaans nog wel van een romantisch woordje of een klein presentje!
Vrouwen zien Valentijn als een heuse feestdag. Vaak zijn ze al weken op voorhand in de weer met het plannen van cadeautjes, verrassingen of etentjes. Maar waarom zou één dag per jaar volstaan om de liefde te vieren? Is het niet absurd om ons te beperken tot één dag terwijl liefde en romantiek het hele jaar door gevierd kunnen worden?
Valentijn is bij mannen niet zo in, zou men denken. Een onderzoeksbureau liet een onderzoek uitvoeren bij haar leden. De resultaten zijn nogal verrassend. Het onderzoek wijst op een iets grotere betrokkenheid van mannen bij Valentijn. Vrouwen verwachten gewoon dat de man zelf het initiatief gaat nemen, en dat gebeurt ook. Mannen zouden ook meer het juiste cadeau voor hun vrouw kopen. Is dit niet absurd? Moeten we echt wachten op één dag per jaar om onze liefde te tonen?
Maar wie is die Valentijn? – Of beter, Sint Valentijn, de beschermheilige van de geliefden. Algemeen wordt aangenomen dat Valentijnsdag bestaat ter nagedachtenis aan een heilige die grote waarde hechtte aan liefde en romantiek. Blijkbaar was dit een Romein die in de 3e eeuw na Christus in februari ter dood werd gebracht om zijn geloof? Of het was een priester die tijdens de Romeinse overheersing in het geheim jonge paartjes trouwde, zodat de mannen niet in het leger hoefden te dienen? Nog een andere theorie is dat Valentijnsdag voortkomt uit het Romeinse feest ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Februa of Juno.
Maar waarom zouden we deze oorsprong als enige waarheid accepteren? Het dadaïsme, een kunstbeweging uit de 20e eeuw, zou ons aansporen om de logica en de normen van de maatschappij in vraag te stellen. Is het niet absurd om vast te houden aan één verhaal over de oorsprong van Valentijnsdag? Waarom zouden we niet experimenteren met andere verhalen of interpretaties? Het absurdisme, een filosofische stroming, zou ons zelfs aanmoedigen om het hele idee van Valentijnsdag in twijfel te trekken. Waarom zouden we ons beperken tot één dag om de liefde te vieren? Waarom zou het vieren van de liefde beperkt worden tot één romantisch ideaalbeeld?
Laten we ons niet beperken door de normen van de maatschappij. Laten we ons niet vastklampen aan één verhaal over Valentijnsdag. Laten we experimenteren en vieren wat voor ons belangrijk is. Want uiteindelijk draait Valentijnsdag niet om één specifieke persoon of gebeurtenis. Het draait om de liefde, en die kan het hele jaar door gevierd worden, op welke manier dan ook.