Ons Kinderen hebben geregeld weleens een ruzie. Agressief gedrag bij kinderen ontstaat spontaan.!
Agressie in de maatschappij en op scholen is vrijwel dagelijkse kost geworden. De laatste jaren zijn het aantal bedreigingen en gewelddelicten in de scholen flink gestegen.
Kinderen zijn nog heel erg lichaamsgericht en ook hun boosheid of frustratie uiten zij op een heel lichamelijke manier. Ruzies zijn daar het gevolg van en zijn vaak lastige en vervelende situaties waar zeker kinderen niet graag mee geconfronteerd worden. Kinderen hebben het ook moeilijk met het feit dat ruzies oplossen vaak een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Het opsporen van oplossingen als methode helpt kinderen nochtans bij het oplossen van conflicten tussen ruziënde kinderen.
Geen mens kijkt nog verbaast op van een kind die een ander kind een klap geeft wanneer deze hem een stuk speelgoed afhandig maakt. Het kind zal misschien wel aangesproken worden op zijn gedrag, maar niemand zal zich verder druk maken over dit gebeuren. Haast alle kinderen vertonen wel eens agressief gedrag. Naarmate ze wat ouder worden neemt dit agressieve gedrag weer wat af. Het gedrag wordt hun afgeleerd en dat is belangrijk. De kinderjaren zijn van groot belang voor de sociale ontwikkeling en in deze fase moet men het kind leren om zijn agressie te beheersen.
Kinderen leren dat er voor het oplossen van agressieve conflicten een vaste, geweldloze, methode is is een taak van overheden, scholen en vooral ouders. Duidelijke richtlijnen in de gedragsregels opstellen ten aanzien van agressie en een adequate uitvoering daarvan door kinderen en ouders is belangrijk. Beiden moeten betrokken worden in het bewustwordingsproces dat je agressie niet alleen oplost.