Nouvelle-Calédonie, een tropisch paradijs in de Stille Oceaan. Met bijna een kwart miljoen inwoners is het één van de meest bevolkte eilandengroepen uit de regio. Nouvelle-Calédonie is tevens een bedreigd ecosysteem.
De bodemgesteldheid van Grande Terre is zeer divers, zo bestaat een derde van het eiland uit stollingsgesteente dat weinig massaprocent bevat . Zowel de geïsoleerde ligging van het eiland als de bodemgesteldheid hebben geleid tot een bijzondere en gevarieerde plantengroei. Het eiland Grande Terre is het enige eiland van Nieuw-Caledonië dat een bergketen bevat met regenwoud. De bergketen loopt door het midden van het eiland en heeft vijf pieken van meer dan 1500 meter hoogte
Het tropische klimaat wordt getemperd door de onophoudelijke invloed van het zeewater en kent een tweetal seizoenen. Op jaarbasis valt er gemiddeld 1000 tot 1200 millimeter neerslag. Omdat de regenbuien, die gebracht worden door passaatwinden, vaak een zeer lokaal karakter hebben kan de neerslagsom ieder jaar weer heel verschillend zijn per plaats. In de loop van december nemen de neerslagkansen toe. Er is vaker sprake van een regenbui en ook de intensiteit neemt toe. Dit meer wisselvallige weerbeeld blijft aanhouden tot eind april. Ongeveer gelijk aan deze periode valt ook het warmere seizoen, waarbij de maximumtemperatuur veelal rond de dertig graden of hoger uit komt. ‘s Nachts daalt het kwik dan in de regel niet lager dan zo’n 21 tot 24 graden Celsius. Tijdens het natte seizoen is er kans op orkanen. Deze tropische stormen, die lokaal cyclonen genoemd worden, kunnen met extreem hoge windsnelheden gepaard gaan waarbij er pieken van meer dan 250 kilometer per uur voor kunnen komen.
Hoewel de berichten dit tegenspreken wordt de geologische afdruk van de mens steeds meer zichtbaar in het milieu. Landverschuivingen komen vaker voor. En er is de ongunstige ontwikkeling van de opwarming van de oceaan, die de migratiepatronen van veel vissoorten onvoorspelbaar maakt. De dump van plastic in zee en de algemene verontreiniging vormt een grote bedreiging. De watervoorraden worden geconfronteerd met een hele reeks ernstige bedreigingen die vooral door menselijke activiteiten veroorzaakt zijn. Stedelijke groei en landschappelijke ingrepen zoals ontbossing hebben een zeer nadelige specifieke invloed op de eilandengroep.
Vorige week heeft een team van wetenschappers in een onderzoekscentrum voor de studie van het koraalrif een belangrijke koraalverbleking aangekondigd . Ooit zal het zo gekende fenomeen ophouden te bestaan. Dit wordt veroorzaakt door de stijging van de temperatuur van het water, wat resulteert in het verdrijven van de symbiotische algen die koraal zijn kleur en haar voedingsstoffen geven. Sommige delen van de zo bekende riffen zijn reeds heel erg beschadigd door deze factoren. Ook de voortdurende nikkel industrie doet het milieu geen goed. Die lozen immers nog steeds alle afvalwater rechtstreeks in zee.